Per tal de fomentar un canvi d’hàbits d’alimentació, prioritzant les dietes saludables, es proposa la organització de diferents activitats enfocades en l’alimentació saludable, sobretot dirigides al jovent i al públic familiar. Aquesta iniciativa estarà basada principalment en la realització de tallers teòrics o pràctics, xerrades (tant d’experts com persones que han viscut una experiència relacionada), divulgació de receptes alternatives a begudes ensucrades i brioxeria industrial, organització de cursos de cuina saludable, interpretació de l’etiquetatge dels aliments que es compren i consumeixen, fomentar el consum de proximitat, equilibrat i de temporada, etc.
Això permetrà una major conscienciació i fomentarà una alimentació més saludable, i per tant, un increment en la salut de la ciutadania de Santa Coloma de Cervelló.
A banda de les activitats que pugui organitzar el propi Ajuntament, caldrà conèixer i potenciar les activitats assimilables que puguin emprendre altres agents, oferint recolzament tècnic, de recursos i, si s’escau, econòmic.
Així mateix, serà important vetllar per la sensibilització i posterior implicació dels comerços locals (especialment en l’àmbit de la restauració), amb els quals caldrà treballar per tal que incorporin a les seves cartes productes saludables i, en la mesura del possible, de proximitat. En aquest sentit, aquesta tasca de sensibilització pot iniciar-se a partir de la celebració d’esdeveniments puntuals en què els restaurants i bars ofereixin una tapa que segueixi criteris de salut i sostenibilitat o bé estudiant la possibilitat de crear un distintiu municipal que reconegui aquells locals on es tenen en compte aquests mateixos criteris.
Agent impulsor
• Departament de Salut
Agents col•laboradors
• Escoles i Institut Montpedrós
• Associacions i entitats
Indicadors de seguiment
• Nombre d’activitats realitzades
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Aquesta acció està orientada, principalment, a la col·laboració sinèrgica amb les diferents escoles del municipi de Santa Coloma de Cervelló per assumir i incorporar uns criteris d’alimentació més saludable en els menús escolars. A més, aquesta acció també inclouria el foment d’iniciatives d’esmorzar i berenar més saludable que l’actual. Per a aconseguir-ho, caldrà que el Departament d’Educació de l’Ajuntament realitzi un contacte amb els centres educatius per tal d’identificar mecanismes que facilitin aquesta transformació dels menús escolars o la promoció de millores en els esmorzars i berenars que preparen les famílies.
Això permetrà una major conscienciació i foment d’una alimentació més saludable, i per tant, un increment en la salut dels joves i infants de Santa Coloma de Cervelló i, possiblement, també de les seves famílies. S’espera també buscar una coordinació amb la família a fi de que els àpats de l’escola i de casa es combinin i complementin perfectament.
Agent impulsor
• Departament d’Educació
Agents col•laboradors
• Escoles i Institut Montpedrós
• AFAs
• Departament de Salut
Indicadors de seguiment
• Nombre de reunions o accions de contacte realitzades
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
L’agricultura urbana és una pràctica que està guanyant camp i que té múltiples beneficis en salut. En primer lloc perquè en general es relaciona amb la producció de productes que, de per sí, són saludables i s’encaminen cap a una dieta sana. A banda, perquè es tracta d’una activitat que, depenent del model amb què s’implanti, pot afavorir les xarxes i relacions comunitàries i donar una ocupació a persones grans.
Aquesta acció s’enfocarà a reforçar i afavorir l’ús de les parcel•les disponibles per agricultura comunitària, a fomentar el cultiu d’altres espais com balcons i terrasses, l’augment i creació d’horts escolars (o reforç en cas que ja existeixin) i la realització d’activitats de promoció, com per exemple formació a la ciutadania, xerrades informatives, etc. De manera estretament relacionada amb la perspectiva de la salut, caldrà alinear aquestes iniciatives d’agricultura urbana amb criteris de sostenibilitat.
Per altra banda, és important afavorir la transversalitat generacional. Això permetrà una major conscienciació i fomentarà una agricultura urbana més sostenible, i per tant, un increment en la salut de la ciutadania de Santa Coloma de Cervelló.
Agent impulsor
• Departament de Medi Ambient
Agents col•laboradors
• Departament Salut
• Departament de Gent Gran
• Departament de Participació Ciutadana
Indicadors de seguiment
• Nombre de parcel•les d’agricultura urbana comunitària
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Per tal d’optimitzar la comunicació amb la ciutadania, es crearà un canal de difusió emprant la xarxa social WhatsApp, enfocat en la divulgació de notícies, actualitzacions, recomanacions, emergències i altres recursos d’interès per la població. L’ús d’aquest canal permetrà afavorir i simplificar la divulgació d’informació, així com obrir un canal directe de difusió amb aquelles persones que decideixin subscriure-s’hi.
Aquesta eina s’estima que sigui una manera ràpida i senzilla de tenir accés a les notícies, avisos, esdeveniments i agenda del municipi. A més, també inclou la possibilitat d’enviar suggeriments i preguntes sobre quelcom.
La finalitat d’aquest canal és la divulgació ràpida i directa d’informació tan variada com ara l’horari de les farmàcies de guàrdia, actualitzacions de la concentració d’al•lèrgens o notícies sobre els serveis sanitaris del municipi.
Agent impulsor
• Departament de Participació Ciutadana
Agents col•laboradors
• EAP Sant Boi-2 Molí Nou
Indicadors de seguiment
• S’ha creat el canal de difusió (Sí/no)
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Aquesta acció s’enfoca a la promoció de l’activitat esportiva entre la joventut incorporant-la en el seu dia a dia, donant continuïtat a aquelles activitats esportives emmarcades dins del Pla Local de Joventut de Santa Coloma de Cervelló. Per a la materialització d’aquesta acció caldrà tenir en compte la oferta de recursos i instal•lacions esportives per a joves però també la posada en marxa d’accions de promoció de l’ús d’aquests (promocions d’abonament, esdeveniments, competicions, campanyes a xarxes socials, etc.).
Això permetrà una major conscienciació, fomentarà l’esport, i per tant, incrementarà la salut de la ciutadania de Santa Coloma de Cervelló ja que es promouran hàbits més saludables i s’evitarà el sedentarisme. És especialment destacable el rol de l’activitat física en termes de salut del cos però també per al benestar emocional dels i les joves, en una edat de canvi i evolució important en la vida.
Agent impulsor
• Departament d’Esports
Agents col•laboradors
• Departament de Joventut
Indicadors de seguiment
• Nombre d’accions relacionades amb l’esport juvenil realitzades
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Les persones grans es troben en un període de la seva vida en què cal posar especial atenció a la salut física, mental i socioafectiva. L’activitat física pot actuar sobre les tres vessants permetent viure una vida més sana, feliç i autònoma, sempre i quan es faci amb cura i atenent les característiques i necessitats pròpies de cada persona.
Aquesta acció pretén promoure l’activitat física entre la gent gran, incorporant-la en el seu dia a dia, donant continuïtat a aquelles activitats esportives ofertes a de Santa Coloma de Cervelló i valorant-ne de noves. És especialment destacable el programa “Grans Actius” adreçat a la gent gran del municipi i promogut des de la Regidoria d’Esports. A banda, caldrà treballar amb els responsables d’equipaments per a gent gran (residències, centres de dia, etc.) per tal que s’incorporin activitats esportives en la programació habitual del centre, amb la incorporació de personal qualificat per a tal efecte. Així mateix, aquesta tasca de foment es podrà complementar amb la realització d’esdeveniments puntuals relacionats amb la pràctica esportiva de la gent gran tals com: passejades per la natura, olimpíades per a gent gran, classes magistrals puntuals, etc.
L’objectiu ha de ser potenciar i donar a conèixer els beneficis físics, psicològics i socials que comporta la pràctica d’activitat física, en tots els aspectes relacionats amb la salut i la qualitat de vida de les persones majors de 60 anys. Això permetrà una major conscienciació i salut de la gent gran de Santa Coloma de Cervelló ja que es promouran hàbits més saludables.
Agent impulsor
• Departament d’Esports
• Departament de Gent Gran
Agents col•laboradors
• Residències o centres de dia
Indicadors de seguiment
• Nombre d’activitats esportives per a gent gran realitzades
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
En línia amb les dues accions anteriors, que s’enfoquen a dos grups poblacionals molt concrets, i des d’una visió més generalista, aquesta acció està enfocada al foment de l’esport entre la ciutadania en general, com a mesura clau per combatre el sedentarisme.
En aquest sentit, una de les accions a engegar serà donar força al Mapa d’equipaments esportius, una eina en què es poden consultar i ubicar els diferents recursos per a la pràctica esportiva que hi ha al municipi (circuits de cursa, equipaments de calistènia, circuits d’exercicis). Caldrà treballar per analitzar i recollir valoracions sobre aquests recursos esportius i, progressivament, valorar la conveniència d’incorporar nous elements o espais, assegurant que existeix oferta per a tots els grups d’edat.
A banda de l’àmbit dels recursos o instal•lacions, caldrà treballar en continu per seguir oferint activitats, recurrents o puntuals, relacionades amb l’esport i l’activitat física.
En especial, tenint en compte els beneficis sinèrgics per a la salut de l’esport i el contacte amb la natura, es prioritzaran aquelles intervencions que permetin potenciar aquest binomi, és a dir, la pràctica d’activitat física en entorns naturals propers al municipi.
Agent impulsor
• Departament d’Esports
Agents col•laboradors
• Departament de Salut
• Departament de Joventut
Indicadors de seguiment
• Nombre de recursos al Mapa d’equipaments esportius
• Nombre d’activitats organitzades relacionades amb l’esport
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Caminar és una activitat física molt adequada per a gran part de la població i constitueix una manera d’evitar el sedentarisme, tot i no tractar-se d’activitat física intensa. En aquest sentit, aquesta acció pretén maximitzar aquesta pràctica, fonamentalment a través d’oferir unes infraestructures (en aquest cas circuits, rutes o senders) que ho incentivin i ho permetin amb la màxima seguretat, qualitat i gaudi.
Caldrà treballar per promoure els camins o itineraris existents, donant-los a conèixer entre la població (recollir-los a la web municipal, elaborar plànols, organitzar activitats específiques com caminades o marxes) i, a banda, anar-ne millorant de manera continuada les seves característiques.
Es proposa incentivar l’ús del mapa de recorreguts pel municipi, on s’indica la distància, la durada, el desnivell, la dificultat, els col•lectius o edats per als quals és apta, la modalitat del recorregut (a peu o en BTT) i els llocs d’interès per on passa. Caldrà treballar per mantenir actualitzat aquest directori i per fer-ne una difusió que en promogui la utilització, fins i tot des de la vessant turística.
A banda, caldrà revisar la senyalització, el manteniment i els elements complementaris (bancs per descansar a l’anella verda) en aquestes rutes, per tal de millorar l’experiència dels usuaris, tenint en compte la seva diversitat i requeriments. El 2023 està previst que la DIBA implementi la senyalització dels senders turístics al terme municipal i caldria aprofitar-ho per fer-ne difusió i per sensibilitzar sobre la seva vinculació amb la salut.
Agent impulsor
• Departament d’Esports
Agents col•laboradors
• Departament de Medi Ambient
Indicadors de seguiment
• Km de recorregut (a peu, en bici,…)
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Comptar amb una piscina municipal és una de les demandes ciutadanes més recurrents en la Diagnosi efectuada, en tant que es tracta d’una instal•lació que afavoriria la pràctica d’aquesta disciplina per a públics molt diversos, però també com un espai lúdic i de joc. A banda, cal tenir en compte que els piscines, en un context de canvi climàtic i de major incidència de les onades de calor, conformen espais de refresc i, per tant, que poden contribuir a mitigar els efectes de les altes temperatures.
En aquest sentit, aquesta acció contempla un estudi de possibles solucions alternatives que puguin donar resposta a aquesta demanda ciutadana. A curt termini, es proposa replicar la experiència ja implementada d’establir un conveni de col•laboració amb el Club de Tennis de Can Via per poder obrir l’ús de la seva piscina a la ciutadania del municipi, durant els mesos d’estiu.
A banda d’aquesta solució temporal, l’Ajuntament està treballant en un Pla de viabilitat per estudiar la possibilitat de construir una piscina municipal descoberta. Caldrà atendre a les conclusions d’aquest estudi, si bé es considera escaient que, en cas de tirar-se endavant, es tinguin en compte criteris de sostenibilitat en el seu disseny i també una correcta previsió d’espais d’ombra i hidratació. També caldrà valorar la complementarietat d’aquesta construcció amb d’altres problemàtiques tals com possibles escenaris futurs de sequera o restriccions en l’ús de l’aigua que podran comportar la necessitat de valorar mesures associades tals com la limitació de piscines privades, etc.
En cas que es conclogués que la construcció de la piscina no resulta viable, caldrà estudiar solucions alternatives a banda.
Agent impulsor
• Departament d’Esports
Agents col•laboradors
• Club de Tennis Can Via
Indicadors de seguiment
• Nombre de persones que fan ús del conveni amb el Club de Tennis Can Via per a l’ús de la piscina
• Construcció piscina municipal descoberta (sí/no)
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Aquesta acció s’enfoca a una tasca divulgativa centrada en salut postural, amb la voluntat de promoure la sensibilització i les bones pràctiques físiques i posturals als centres educatius i als llocs de treball. Aquesta tasca de promoció també es farà extensiva a gent gran i entitats o associacions del municipi.
Es proposa una campanya de divulgació, principalment a través de xarxes socials, en què es donin consells aplicats relacionats amb com fer més saludable la jornada laboral/acadèmica. Entre d’altres, els consells s’enfocaran a la promoció de les pauses actives als centres educatius i llocs de treball amb petits exercicis físics-motrius per fomentar la pràctica física, la revisió dels llocs de treball o estudi sota criteris d’ergonomia i salut postural, etc.
És important remarcar la importància d’aquesta acció en un nou context laboral en què el teletreball i la no presencialitat han pres força.
Agent impulsor
• Departament de Salut
Agents col•laboradors
• Departament d’Educació
• Escoles i Institut Montpedrós
• Departament de Comunicació
Indicadors de seguiment
• Realització d’una campanya de divulgació sobre salut postural (sí/no)
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
En l’actualitat, el Departament d’Educació té en marxa el programa “Teixim Educació”, des del qual s’ofereix tot un seguit de xerrades, activitats i tallers gratuïts sobre l’educació dels fills i filles en qualsevol dels seus cicles, amb la voluntat d’acompanyar a les famílies en l’educació global.
Teixim Educació també ofereix un espai de diàleg, intercanvi d’experiències familiars, reflexió sobre el paper com a pare o mare, informació interessant sobre el tema a tractar i assessorament professional per part d’un expert en educació.
Aprofitant aquesta iniciativa, es proposa estudiar la possibilitat d’incorporar-hi activitats específiques sobre salut familiar i infantil.
Agent impulsor
• Departament d’Educació
Agents col•laboradors
• Departament de Salut
Indicadors de seguiment
• Nombre d’activitats sobre salut familiar i infantil realitzades en el programa
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA