Es proposa crear un espai de diàleg i coordinació entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, l’EAP Sant Boi-2 Molí Nou i l’Hospital de Sant Boi de Llobregat amb la finalitat de mantenir una connexió constant i fluïda que permeti la senzilla compartició d’informació.
A través d’aquest canal, l’Ajuntament traspassarà les demandes i necessitats que cregui convenients i, per altra banda, els serveis sanitaris podran facilitar informació i actualitzacions, de forma senzilla i ràpida, sobre qualsevol temàtica que ho requereixi.
Un dels aspectes que es podrà abordar en el marc d’aquestes converses és la definició d’accions que permetin millorar l’eficiència dels serveis i recursos sanitaris disponibles, afavorint l’ús de recursos digitals i traslladant recomanacions i informació pràctica que millori el funcionament.
També es canalitzarà la col·laboració entre les entitats i, des de l’Ajuntament, es posaran mitjans per informar la ciutadania sobre el funcionament del servei d’atenció primària, el servei d’urgències d’atenció primària i les urgències hospitalàries.
A banda, s’ha detectat cert desconeixement entre els habitants de Santa Coloma de Cervelló sobre alguns dels serveis que ofereix el CAP de la població ja que en certs casos són infrautilitzats o reclamats quan ja existeixen. És per això que es durà a terme un esforç de promoció i difusió d’aquests programes amb la finalitat que el conjunt de colomins i colomines coneguin quins serveis té a la seva disposició en cas de necessitat. Alguns exemples són el programa de Salut i Escola, el servei de psicologia i el de nutricionista, els dos últims comunitaris i amb resultats molt positius.
Agent impulsor
• Departament de Salut
Agents col•laboradors
• Alcaldia
• L’EAP Sant Boi – 2 Molí Nou
• Departament de Serveis Socials
Indicadors de seguiment
• Inici de les converses entre els serveis sanitaris i l’Ajuntament (Sí/no)
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
La pèrdua del consultori mèdic a la Colònia Güell va significar un fort impacte per als residents d’aquest nucli de Santa Coloma de Cervelló ja que, tal i com s’especificava a la Diagnosi, aquest és el nucli del municipi amb una mitjana d’edat més elevada, 63,4 anys. Aquests rangs més elevats d’edat són els que presenten més dificultats de mobilitat i el fet d’haver de desplaçar-se fins al Centre d’Atenció Primària de Santa Coloma suposa una dificultat d’accessibilitat, en alguns casos.
Per tal de tornar a oferir aquest servei mèdic a la Colònia és imperatiu recuperar l’operativitat del Consultori. Per assolir aquesta fita l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló condicionarà l’espai perquè pugui ser usat i l’Institut Català de la Salut el dotarà de personal.
Aquesta acció col·laborarà a solucionar un dels problemes més rellevants detectats durant la Diagnosi, el de la mobilitat per motius mèdics.
Agent impulsor
• Departament de Salut
• Departament d’Urbanisme
Agents col•laboradors
• Institut Català de Salut
Indicadors de seguiment
• Reobertura del Consultori mèdic de la Colònia Güell (sí/no)
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Per tal de fomentar la millora de la salut, l’apoderament dels pacients, l’actitud responsable front la pròpia salut i desmedicalitzar l’atenció primària, s’impulsarà un Programa de prescripcions socials des del CAP i l’Ajuntament de Santa Coloma. La prescripció social consisteix en receptar al pacient la realització d’activitats i tasques que suposin una interacció amb l’entorn i la gent pròxima. Alguns exemples d’aquestes prescripcions poden ser la col·laboració en associacions locals, la realització d’exercici físic individual o col·lectiu, la participació en activitats de lleure, culturals, de coneixement de l’entorn…
Molts dels problemes de salut de la població (com dolors posturals, sobrepès i obesitat, hipertensió i altres problemes circulatoris, etc.) són conseqüència, entre d’altres factors, de la manca d’activitat física i l’excés de sedentarisme. Per altra banda, de la mateixa forma que succeeix al conjunt de la societat catalana, el benestar emocional i la salut mental són elements que cada cop preocupen més als colomins i colomines. Les constants crisis econòmiques, l’empitjorament de les condicions de vida i la pandèmia de la Covid-19 són les principals causes d’aquesta preocupació, però també cal tenir en compte l’augment de la conscienciació de la població i el trencament del tabú de la salut mental que s’està començant a produir. Durant l’elaboració de la Diagnosi de salut de Santa Coloma i durant les sessions participatives desenvolupades durant la redacció d’aquest Pla d’Acció s’han recollit nombroses evidències sobre l’existència d’aquesta preocupació i sobre els problemes que presenta la població en relació a la matèria.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és la millora de l’estat físic i la salut mental i emocional de la població de forma senzilla, col·lectiva i sense haver de recórrer a la medicació convencional, o bé reduint la dependència dels medicaments. En el cas del benestar emocional és rellevant ja que, per una banda, aquesta acostuma a ser una medicació força agressiva i, per l’altra banda, a la Diagnosi de salut elaborada el 2021 es va detectar que quasi un 23% de la població consumeix psicofàrmacs. Per canalitzar el programa d’actius susceptibles de ser prescrits pel sistema sanitari s’utilitzarà l’aplicació de l’Agència de Salut Pública (ASPCAT) d’actius i salut. Es duran a terme actuacions per informar i col·laborar amb tots els agents del municipi que ofereixen activitats o recursos que són susceptibles de ser prescrits per informar-los del funcionament del programa i com introduir els actius a l’aplicació.
Agent impulsor
• EAP Sant Boi 2 – Molí Nou
• Departament de Salut
Agents col•laboradors
• Departament d’Esports
• Departament de Cultura
• Departament de Medi Ambient
• Departament de Joventut
• ASPCAT
Indicadors de seguiment
• Prescripció social en marxa (sí/no)
• Nombre d’actius de salut disponibles per a prescripció
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
El projecte Agents de la Salut consisteix en formar i conscienciar un grup de joves voluntaris en els àmbits de la prevenció i la promoció de la salut, i més específicament en els temes següents:
L’objectiu és que aquest grup de joves siguin referents positius entre els seus iguals i actuïn com a Agents de Salut en situacions diverses com oci nocturn, festes locals, entorn escolar,…
Els beneficis d’aquest programa tenen un doble vessant ja que, d’una banda els joves Agents de Salut assumeixen un rol actiu en l’adquisició de coneixements (amb l’assistència a tallers formatius) i, d’altra, en la transmissió i, per tant, en el rol de referència als seus cercles de pertinença, assumint una important responsabilitat amb si mateixos i amb la seva comunitat.
Per tal d’implementar aquest programa caldrà treballar amb el jovent associat i amb la comunitat educativa per oferir recursos de capacitació i formació continuada i per establir un espai de contacte i coordinació en què es puguin consensuar les temàtiques, discursos o accions específiques a engegar i definir els entorns en què es faria la formació (lectiu, de lleure,…).
Així mateix, aquesta iniciativa també suposarà disposar d’un canal que permeti la detecció de demandes i necessitats específiques d’aquest col·lectiu.
Agent impulsor
• Departament de Joventut
• Departament de Salut
Agents col•laboradors
• Departament d’Educació
• Institut Montpedrós
Indicadors de seguiment
• Creació del programa (sí/no)
• Nombre de Joves Agents de salut
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Aquesta acció persegueix enfortir i potenciar el treball de les diferents entitats i associacions del municipi que promouen vàries activitats que es consideren que són actius en salut i que, per tant, complementen la tasca que pot realitzar el propi Ajuntament amb els recursos disponibles.
En aquest sentit, s’escau destacar la identificació d’activitats susceptibles d’ésser objecte de prescripció social que s’ha treballat des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, el qual suposa una primera fotografia d’activitats i iniciatives desenvolupades per diferents agents i que reverteixen positivament sobre la salut de la població. Caldrà treballar per mantenir i millorar, si s’escau, aquestes activitats donant suport tècnic, econòmic i del que es requereixi als agents que en són promotors.
Per altra banda, s’aprofitarà aquesta relació amb les entitats i associacions per tal d’informar-les sobre el Registre d’actius de salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), engrescant-les a introduir-hi les seves activitats i anar complementant, així, la informació disponible en aquest recurs obert.
Agent impulsor
• Departament de Salut
Agents col•laboradors
• Entitats i associacions
• ASPCAT
• CAP
Indicadors de seguiment
• Nombre d’actius de salut al Registre de l’ASPCAT
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA
Tot i que el Departament de Serveis Socials realitza una tasca important amb una oferta de serveis molt necessaris, durant la Diagnosi de salut elaborada l’any 2021 es va detectar que, ja fos per desconeixença o vergonya, part dels serveis oferts eren infrautilitzats.
Amb la finalitat de donar el millor servei possible al conjunt de la població es desenvoluparà una campanya de difusió per donar a conèixer els programes oferts des de l’Ajuntament en matèria de serveis socials i per trencar l’estigma que suposa l’ús d’aquests.
Alguns dels programes oferts des de l’Ajuntament són: el Grup de Suport Emocional per a persones cuidadores, l’Assistència Social Psicològica, el Programa de Teleassistència.
Agent impulsor
• Departament de Serveis Socials
Agents col•laboradors
• Departament de Comunicació
Indicadors de seguiment
• Campanya de difusió dels serveis socials oferts (sí/no)
• Nombre de consultes/demandes ateses
Prioritat
ALTA
MITJA
BAIXA
Termini
CURT
MIG
LLARG
Dificultat d’implantació
ALTA
MITJA
BAIXA