HABITATGE

Inici > Pla d’acció > Habitatge

37. Redactar un Pla Local d’Habitatge

Objectiu estratègic

Garantir un habitatge digne, accessible i de qualitat per unes condicions de vida benestants i saludables

Objectiu específic principal

Garantir l’accés a un habitatge assequible i de qualitat


El Pla Local d’Habitatge (PLH) és un instrument de planificació reglada recollit a la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge que té per objectiu la definició de les polítiques locals d’habitatge. En el document s’estableixen els compromisos municipals en matèria d’habitatge i és el marc de treball de les intervencions en habitatge per un període de 6 anys. Donada l’estreta relació entre l’accés a un habitatge digne es relaciona de manera directa amb qüestions de salut mental i emocional i que, alhora, la qualitat de l’habitatge i els recursos econòmics que s’hi destinin tenen a veure amb determinants de salut, es considera que un PLH pot esdevenir una eina d’interès alhora d’abordar d’una manera holística la problemàtica de l’habitatge al municipi.

Cal tenir en compte, a més a més, que disposar d’un PLH proporciona un tracte preferent per a la concertació d’actuacions amb la Generalitat de Catalunya.

Com a antecedent d’interès, s’escau fer esment a la Comissió d’Habitatge anteriorment creada, que podria valorar de reprendre’s com a espai de diàleg per abordar la problemàtica de l’accés a l’habitatge.

S’escau apuntar que la DIBA presta suport als municipis en l’elaboració de PLH.

Agent impulsor

• Departament d’Urbanisme

Agents col•laboradors

• Departament de Promoció Econòmica
• Departament d’Igualtat
• Departament de Joventut
• Departament de Serveis Socials

Indicadors de seguiment

• Redacció del PLH (sí/no)

Prioritat

ALTA

MITJA

BAIXA

Termini

CURT

MIG

LLARG

Dificultat d’implantació

ALTA

MITJA

BAIXA

38. Actuacions per afavorir la qualitat dels habitatges

Objectiu estratègic

Garantir un habitatge digne, accessible i de qualitat per unes condicions de vida benestants i saludables

Objectiu específic principal

Fomentar el manteniment i l’adaptació dels habitatges per millorar-ne la qualitat i salubritat


Cal treballar per garantir les condicions de qualitat i salubritat dels habitatges del municipi, amb especial atenció a les persones vulnerables, per tal que disposin de l’aïllament necessari, els subministraments bàsics i, en definitiva, els mitjans necessaris per garantir la salubritat i la salut ja que la qualitat dels espais interiors juga un paper determinant en la salut de les persones que hi viuen.

En aquest sentit, caldrà estudiar quina és la situació de partida del parc d’habitatges del municipi en quant a qualitat i salubritat, prestant especial atenció a: materials (fent especial atenció a la presència d’amiant), agents biològics (humitats, especialment, però també plagues), estructura, accessibilitat, ventilació, aïllament i eficiència energètica.

Un cop feta aquesta detecció, caldrà estudiar els mecanismes més adients per posar-hi remei. Entre aquests, caldrà valorar ajudes o subvencions, tècniques i econòmiques, per a la rehabilitació dels edificis, així com per la millora de l’accessibilitat i l’eficiència energètica i, en alguns casos concrets que impliquen un risc per la salut de la col·lectivitat (com l’aminat), valorar la viabilitat d’establir línies pròpies d’ajuts.

Caldrà treballar la millora del parc edificat també des de la vessant urbanística, incorporant requeriments i criteris de salut de l’habitatge i dels equipaments en el planejament urbanístic municipal.

Agent impulsor

• Departament d’Urbanisme

Agents col•laboradors

• Departament de Salut
• Departament de Serveis Socials

Indicadors de seguiment

• Nombre d’actuacions implementades

Prioritat

ALTA

MITJA

BAIXA

Termini

CURT

MIG

LLARG

Dificultat d’implantació

ALTA

MITJA

BAIXA